Untitled 1
MERMER
Metomorfizma olayı sonucunda kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelmiş bileşimdir. Bileşimlerinde az miktarda silis, silika, feldspat, demiroksit, mika, fluorin ve organik maddeler bulunabilir. Renkleri genellikle beyaz ve grimsidir. Fakat yabancı maddeler nedeniyle sarı, pembe, kırmızı, mavimtırak, esmerimsi ve siyah gibi renklerde de olabilirler. Endüstriyel anlamda "mermer"; kesilip parlatılabilen her cins taş olarak kabul edilmektedir. Taşın cinsi ve içeriği ne olursa olsun büyük ebatta blok elde edilebilme, kesilme ve cilalanma gibi özellikler göstermesi, o taşın mermer olarak kabul edilmesine kafi gelmektedir. Bunlardan granit, diyabaz, lösitli siyenit, fanolit ve serpantinler gibi magmadan türeyen kayaçlar da bu suretle mermer tanımının içine girmektedir. Mermer; 2. Grup Madenler "Dekoratif taşlar, traverten, kalker, dolomit, kalsit, granit, andezit, bazalt ve benzeri taşlar" içerisinde yer almaktadır.
MERMERİT
Mutfak tezgahı, kuaför tezgahları, okul, lokanta, hastane, turistik tesisler, kurumlar, kooperatifler vb. için çok evyeli lavabo dökümü, lavabo karşılama bankoları olarak kullanılan, sınırsız renk ve model seçenekleri ile her mekana uyum sağlayabilen dayanıklı yapı yardımcısıdır. Mermerit üzerine dökülen asit, yağ, yoğurt suyu, kola, çay, limon suyu ve asitli temizleyiciler gibi dış etkenlerden etkilenmez. Sıvıları kesinlikle emmez, yüzeyinde gözeneksiz olduğundan leke oluşturmaz, kir, bakteri ve mikrop oluşumuna izin vermez. Mermerit malzemesinin ana hammaddesi mermer tozu ve polyester olmasına rağmen, ayrıca içerisine eklenebilecek renk pastaları, ayırıcı ve jelkot gibi ek malzemelerle çeşitleri arttırılabilir.
Mermeritten imal edilen mutfak tezgahları ve banyo lavabolarının arka tarafı kalın, ön dudağı ve evye kısmının tek parça oluşu sebebi ile sıvı sızdırması yapmadığı için ahşap mutfak ve banyo dolaplarının sıvıdan dolayı zarar görmesini, açılmasını ve şişmesini önler. Diğer mermer ürünlerinde yapıştırma olduğu için, sızma olasılığı çok yüksektir. Mermeritte yapıştırma ve ek yeri yoktur. Bundan dolayı zamanla arka süpürgeliğin, ön ile kenar dudaklarının oynaması, açılması ve evye kısmının tezgahtan ayrılıp aşağı düşmesi gibi bir problemlerle karşılaşılmaz. Kalıptan çıkarıldığında yüzeyi parlak ve pırıl pırıldır. Estetik ve şıktır. Cilalamaya gerek yoktur. Rengi yıllar geçsede solmaz ve parlaklığını kaybetmez. Mutfağınıza, banyo dolaplarınıza ve fayanslarınıza uygun, istenilen renk seçeneklerinde üretilebilir. Hatta müşterinin isteğine göre özel renk çalışması bile yapmak mümkündür. Granit (grapol) ve mermer (onix) görünümünde de üretilebilir.
Ürünlerin imalatı esnasında, malzemenin havası alındığından dolayı, ürünlerde çatlama ve hava boşlukları olmaz. Polyester bazlı üretim olduğu için, kasılmadan dolayı kırılma yapmaz. Esneme payı mermere göre daha fazladır. Bu yüzden çok sağlam ve dayanıklıdır. Mermeritler 220 °C ısıya kadar (direk temaslar hariç) dayanıklı ürünlerdir.
Dünyanın en zengin doğal taş oluşumlarının bulunduğu Alp kuşağında yer alan Türkiye, çok çeşitli ve büyük miktarda mermer rezervine sahiptir. Türkiye, bu kaynaklara ilaveten gelişmekte olan sanayisi ve üretimde kullandığı teknoloji ile dünyanın en önemli doğal taş üreticileri arasında yer almaktadır.
Bu önemli rezervler Anadolu ve Trakya boyunca geniş bir bölgeye yayılmıştır. Afyon, Bilecik, Balıkesir, Denizli, Muğla, Amasya, Elazığ ve Diyarbakır rezervlerin yoğunlaştığı illerdir. Ülkemizde 80’nin üzerinde değişik yapıda, 120’nin üzerinde değişik renk ve desende mermer rezervi belirlenmiştir. Sektörde 500’den fazla ocak, 900’ün üzerinde fabrika ve 5000 civarında atölye faaliyet göstermektedir. Dünyada Mermer Üretim Miktarları; 1. Çin - 11.000.000 ton 2. İtalya - 8.700.000 ton 3. İspanya - 4.500.000 ton 4. Hindistan - 4.500.000 ton 5. Brezilya - 2.000.000 ton 6. Kore - 2.000.000 ton 7. Türkiye - 2.000.000 ton
GRANİT
Volkanik bir taştır ve yer kabuğunun diplerindeki erimiş magmanın, milyonlarca yıl yavaş yavaş kristalize olmasıyla, deprem ve erozyonlar sonucunda yeryüzüne çıkmıştır. Granitin ana mineralleri, quartz ve feldspat ile amfibole, piroksen ve mika gibi ikincil minerallerdir. Bu minerallerin dağılımı ve yoğunluğuna göre granitin rengi oluşur. Granit, yapılarda en çok tercih edilen malzemedir ve bunun nedenlerini şöyle sıralanabilir:
• Doğal taş içinde doğal granit en sert taş grubudur. Doğadaki en sert yapı malzemesidir. Sertlik derecesi 6-7 mohstur. • Granitte bulunan başlıca mineraller silikat, kuvars ve feldspattır. Silikatlar, limon (sitrik asit), sirke, alkol ve benzeri gibi sıklıkla mutfaklarımızda bulundurduğumuz asidik maddelere reaksiyon göstermezler. • Granit ısıya ve çizilmelere karşı yüksek derecede dayanıklıdır. Granit bir mutfak tezgahı üzerinde rahatlıkla ekmek kesilebilir, sebze de doğranabilir. • Granit tüm taşlar içinde en sert ve en kalın olanıdır. • Diğer taşlarla ve seramikle kıyaslandığında üzerindeki cilayı çok daha uzun süre korur. • Granitte bulunan feldisipat en düşük su emişini gerçekleştirir. (%0,02-0,04) Böylelikle su tezgahtan sızmaz ve malzeme üzerinde leke bırakmaz. • Ultraviole ışınlardan etkilenip renk atmaz, doku ve rengini daima korur, her türlü hava koşuluna son derece dayanıklıdır. • Periyodik bakım gerektirmez, temizliği kolayca yapılır. |